a

Otvorena je peta po redu izložba FUD 5 koja je svojom atraktivnošću privukla brojne posetioce. Kustos Ivanka Lazović, Galerije Atrijum Biblioteke grada Beograda, najavila je Izložbu radova studenata završne godine osnovnih akademskih studija Fakulteta za umetnost i dizajn Megatrend Univerziteta u Beogradu : „Izložbeni radovi su rezultat ne samo talenta već i umetničkog obrazovanja mladih autora i ukazuju na opredeljenost i spremnost  da svoju kreativnu ličnost uobličavaju i usavršavaju istražujući različite teme. Izložba je okupila mlade umetnike različitih orijentacija, senzibiliteta , afiniteta. Na ovoj godišnjoj izložbi  mladi stvaraoci su ovladali bazičnim principima u svom stvaralaštvu. Njihovi radovi predstavljaju ne samo tradicionalni pristup u klasičnim tehnikama, već i kreativnost i originalnost u izražaju koji ukazuju na aktuelnost u savremenim vizuelnim umetnostima i primenjenom dizajnu.“

   a                                    a    

Tokom studiranja na Fakultetu mladi stvaraoci se obučavaju u više različitih oblasti njihovog umetničkog i dizajnerskog rada, informišu se o novim dostignućima umetnosti, dizajna i tehnologija. U proteklom periodu studenti i profesori FUD-a ostvarili su značajne rezultate, osvojili relevantne nagrade, aktivno učestvovali na brojnim izložbama i radionicama. Savremeni programi i kvalitetan profesorski kadar pružaju mogućnost studentima da profilišu svoju kreativnu karijeru i da postanu aktivni učesnici u savremenim domaćim i svetskim tokovima umetničke i dizajnerske produkcije.

a   a

Zatim je Izložbu otvorila naša renomirana slikarka mr Tijana Fišić, redovni profesor i prodekan Fakulteta za umetnost i dizajn Megatrend Univerziteta u Beogradu : „Ovo je naša studentska godišnja izložba, već redovna, koju smo i prošle godine u istom terminu imali. U pitanju su studentski radovi za završne godine osnovnih akademskih studija, po Bolonji, a posle te četiri godine studenti imaju diplomsku master godinu gde rade diplomski rad. Znači, ovo nisu diplomski radovi, ali su završni i pripremni za diplomski. Trajemo već pet godina i ovo nam je jako bitno, jer ovo su radovi budućih diplomaca. To su njihovi radovi sa šest naših odseka, po nadzorom naših najboljih nastavnika, pravih profesionalaca, koji su učestvovali na otvaranju  Univerzijade, Oktobarskom salonu – našoj najvećoj izložbi, kod nas je i predsednik Društva arhitekata, žena koja je radila binu Bienale arhitekture, a Miloš Opajić je dekan, to sam na početku trebala da kažem, i moj veliki drugar. Ima još puno nastavnika, svi se družimo i evo ovo je proizvod tog našeg rada i druženja, svi ovi radovi i ova izložba.“

a     a

Izložba je  sačinjena je od radova studenata sa šest odseka : Scenografija  (obrazuje autore za samostalno stvaralaštvo u oblasi primenjene umetnosti u pozorištu, na filmu, televiziji i estradi i ostalim vidovima scenskog nastupa, a znanja se stiču na bazi analize teksta, istorije scenografije, projektovanju inscenacija i praktičnog rada) ; Dizajn enterijera (obrazuje kreativne stručnjake u svim oblastima planiranja, dizajna, izgradnje i opremanja unutrašnjeg prostora i dizajna nameštaja, insistirajući na praktičnom i projektantskom radu i radu u realizaciji objekata) ; Industrijski dizajn (uči se prolazeći kroz celokupan „dizajn proces“, projektujući proizvod od samog početka, počevši od statističkih i konceptualnih rešenja, tehničke dokumentacije u kompjuterskim programima pa sve do izrade modela) ; Grafički dizajn i vizuelne komunikacije  ( studentima pruža temeljna znanja i savremene veštine iz oblasti grafičkog dizajna, multimedije i vizuelne komunikacije, a tokom nastave studenti razvijaju i usavršavaju svoje likovne i tehničke veštine, sposobnost analitičkog, vizuelnog i kreativnog razmišljanja) ; Tekstil i odevanje (pruža visoko kvalitetna znanja primenljiva u oblasti tekstila i odevanja, usklađena sa modernim pravcima razvoja globalne industrije, a spoj likovne kulture, opšte kulture, tehničko tehnoloških znanja i poznavanje menadžmenta su oblasti programa ovih studija)  i Filmski odsek (stvara profesionalce u oblastima produkcije i stvaranja najrazličitijih formi filma, a studenti se osposobljavaju za profesije režisera, snimatelja i montažera kroz praktičan rad i izučavanje stvaralačkih procesa u oblasti filma).

U periodu koji nastupa, na osnovnim, master i doktorskim studijama FUD-a biće ostvareni kontakti i organizovana međunarodna saradnja, razmena studenata i profesora, zajedničke izložbe sa odabranim fakultetima umetnosti i dizajna u zemlji i inostranstvu, što će našim studentima otvoriti vrata ka savremenim tokovima vizuelnih umetnosti i primenjenog dizajna.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: