Diplomirali ste na Fakultetu za umetnost i dizajn, odseku Megatrend univerziteta. Ovakvi
fakulteti su nešto o čemu se kod nas puno polemiše, ali Vaša karijera kreće se uzlaznom
putanjom. Kakvo je Vaše iskustvo?

Fakultet za umetnost i dizajn, koji sam završila, pruža pre svega učenje o umetnosti i dizajnu uopšte, a kasnije pruža znanja o kreativnom radu i sopstvenom izražavanju kroz različite  umetničke sfere. Otvoreni nastavno-obrazovni i kreativno- praktični programi, koji se realizuju  kroz multidisciplinarni pristup i spoj teorije i prakse, garancija su da će studenti ovog fakulteta postati prestižni kreativni profesionalci osposobljeni za individualni i timski rad. Takodje, Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu je jedini akreditovan, što bi značilo da je
diploma priznata u celom svetu, za razliku od ostalih fakulteta u ovoj oblasti. Isto tako, postoji mogućnost upisa master i doktorskih studija, što nije mogućnost na drugim fakultetima. Ne bih komentarisala ono što se polemiše o Megatrend univerzitetu posle svega što sam pomenula, jer upravo na njemu, postoji jako ozbiljan broj izuzetnih profesora, magistara i doktora nauka u umetnosti koji bi trebalo da govore koliko je Megatrend ozbiljnaustanova, pre svega.

Prvobitno ste umetnošću počeli da se bavite u vidu profesionalnog šminkanja. Šta Vas je
navelo da preusmerite poslovnu i stvaralačku putanju?

Sticajem okolnosti i poznanstvu sa ljudima, kada ja Dragan Vurdelja počinjao sa školom šminke kod nas, bila sam u njegovoj prvoj grupi polaznika. Po završenoj obuci, savladala sam osnovna znanja o make-up, a kasnije ih usavršavala kroz dodatne seminare i od tada se bavim šminkom do danas. Pre svega, volim da učim i usvajam znanja i imala sam mogućnosti da 2009.godine upišem fakultet koji sam želela. Tada sam bila već zrela i bilo mi je jasno da je fakultet baza podataka koju je potrebno poneti kada zakoračimo put posla kojim odaberemo da se bavimo. Jednostavno, imala sam priliku da učim o onome što volim. Najtoplije preporučujem mladima fakulet. Talenat se uvek posebno nagradjuje a iskustvo koje ćemo steći samo u neprestanom radu i istraživanju sa kvalifikovanim ljudima od neprocenjive je vrednosti za dalje mogućnosti.Ljubav prema umetnosti je definitivno bila najveći pokretač svega, da bih otkrila svoje sposobnosti i veštine obzirom da slikam, vajam i bavim se i grafičkim dizajnom kada je to potrebno. Umetnost inače doživljavam kao lično izražavanje identiteta u kombinaciji sa čežnjama, raspoloženjima i kulturnim okruženjem. Inspiracija za prvu kolekciju, „Freedom“, bila je čuvena marka motora Harley Davidson.

Šta jednu ženu navodi da odskoči od tipičnijih ženskih interesovanja? Gde se sve krije
Vaša atipična inspiracija?

Moje iskustvo govori da je to ljubav prvenstveno, kao i činjenica koliki uticaj na jednu ženu može da ima njeno okruženje. Veoma zanimljiva stvar je da sam želela da naučim da vozim motor Harley Davidson, što se i ostvarilo. U tom trenutku, na fakultetu sam počinjala sa radom na diplomskoj kolekciji i inspiracija se sama po sebi nametnula. Svoj doživljaj vožnje motorom povezala sam slobodom, i moram priznati da mi je dogadjaj 110-godina Harley Davidson više odgovarao od tadašnjeg dogadjaja o neverovatnom Feliksu Baumgartneru koji je uspešno je skočio sa ivice svemira,
obzirom da sam odlučila da radim sa kožom i crnom bojom. Nakon razrade koncepta bio je izazov povezati elemente kao što su : vetar, pokret, put, krila…Uvek šaljem poruku, kao umetnik, svojom inspiracijom i temom kroz dublji misaoni koncept. Uprvoj kolekciji je to bilo: Mi putnici-moramo znati-odakle dolazimo-ko smo i kuda idemo, dok je u ovogodišnjoj kolekciji kroz inspiraciju lavirint i naziv IDIDENTITY poslata poruka pronadji put-pronadji sebe. Inspiracija se krije često i na podsvesnom nivou onoga čemu težimo, što bi značilo uvek unutar nas samih.

Vaše kreacije karakterišu precizni krojevi i odsustvo jarkih boja. Naime, poslednju
kolekciju čine samo crna i bela. Kako ljudi u Srbiji reaguju na minimalizam, bar u tom
smislu? Da li on kod nas uopšte postoji, u bilo kojoj sferi?

Otkriću vam par tajni, koje možda niste znali. Kada tek počinjete da se bavite modom, mnogo je lakše eksperimentisati sa crnom bojom nego bilo kojom drugom. Zatim, postoji veliki broj tkanina u crnoj boji koje se lako povezuju, dok kod jarkih boja moramo voditi računa na celokupan utisak i kolor karte. Takodje, na naše tržište sa zakašnjenjem stižu tkanine koje su trend boje za narednu sezonu i naravno veliki je luksuz odnosno veliko ulaganje, omogućiti dovoljnu količinu materijala odjednom. U ovogodišnjoj kolekciji crna i bela su odgovarale mojoj temi, a nadam se da će sledeća kolekcija i mogućnosti koje sam pominjala, doneti nešto sasvim novo i drugačije.Što se tiče minimalizma, mislim da polako ulazi kroz različite pore, pre svega arhitekturu. Ali, mi po svom geografskom položaju na sreću ili žalost, imamo mogućnost da klackamo između Istoka i Zapada odkadapostojimo i primamo uticaje. Mislim da koliko god minimalizam bude prisutan biće prisutno i mnogo toga suprotno njemu.

Da li promene u stvaranju pri svakoj kolekciji označavaju i promenu dizajnera kao
ličnosti?

Svakako to zavisi od nas samih. Koliko predano radimo svoj posao i koliko vremena posvećujemo istraživanju i prikupljanju podataka, kao i šta je ono što ostavlja utisak na nas. Svoj posao radim izuzetno predano, dugo istražujem i prikupljam podatke, dok se ne desi iluminacija i aktivno krene stvaralački proces dobro usmeren. Moda je neprestano istraživanje koje izražavamo. Rad, rad i samo rad vam daje ideje ili dobra ideja i neprestanrad.Sigurna sam, kada se budem osvrnula iza sebe za nekoliko godina, da će sve ono što sam radila i stvarala imati svoj tok, sasvimprirodan, kao i moja ličnost koja sazreva. Promene su blagostanje za mene dok kada nema promene i sazrevanja ličnosti, sve je poražavajuće.

Najbolji student u 2011/12. godini, jedan od izlagača na 34. Perwoll Fashion Week-u i
najperspektivniji mladi dizajner Serbia Fashion Week-a, održanog u oktobru. Kuda još
mogu da se kreću Vaši ciljevi?

Moram da napomenem da kada se štampao katalog imala sam priznanje najboljeg studenta u 2011/12.godini, već nakon završenog fakulteta 2013.godine, ponela sam priznanje “student
generacije”.Nagrada koju sam dobila  na SFW 2014.godine je za mene od posebnog značaja. Pre svega, dobila sam je od članova žirija pretežno iz Pariza i Londona koji prate rad mladih dizajnera na svetskim pistama, dobila sam je za kolekciju koju sam uspela da pripremim za svega 14 dana i u trenucima kada sam privatno imala tešku situaciju. Znala sam da to što sam uspela da predstavim je sasvim korektno, ali isto tako znam da mogujoš bolje. Nagrada je ogromna satisfakcija za moj dalji rad i prevazilaženje problema u privatnom životu.

Moja misija je stvaranje modnog stila koji treba potpuno nezavisno da egzistira od trendova, kako bi jednog dana bio prepoznatljiv ( modni identitet). Trudiću se da ostanem dosledna kvalitetu izrade i kvalitetnim tkaninama uz dobar dizajn. Nakon završenog SFW, postoje nagoveštaji da ću raditi editorijal svoje kolekcije u Parizu, za dva časopisa za Zapadno tržište i Arapsko tržište. U budućnosti planiram da se posvetim novim
tehnologijama i ručno radjenim detaljima tradicionalnim tehnikama rada. Isto tako,  izlazak na inostrano tržište i pojavljivanje na nedeljama mode u Evropi su moja velika želja koliko i trajanje na modnoj sceni uSrbiji.U svom radu pokušavam da stavim do znanja da je moda, pre svega, umetnički izraz, umetnost koja se pokazuje i nosi, a ne samo funkcionalnost bez sadržaja ili komercijalna stvar. Želim da pokažem da moda može imati i dodatnu vrednost i da je bezvremena u Haute Couture kolekcijama u budućnosti.

int2-1.jpg int3-1.jpg

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: