Predavanje VIRĐILIJA FERNANDEZA, glavnog dizajnera enterijera Fijata

 

 

Virđilio Fernandez će početi svoje predavanje prezentacijom Odeljenja Fijatov dizajn, koje predstavlja deo takozvanog Centro Stile – osnovanog pre 64 godine – jednog od istorijskih mesta automobilske kuće u Torinu.
Dakle, biće opisan način na koji se projektuju vozila. U ovoj fazi dizajneri usmeravaju svoju pažnju na buduće korisnike, proučavaju njihove navike i potrebe sa ciljem da pomoću ovih novih vozila utiču na alternativne načine života. Objasniće se i kako tim dizajnera prezentuje nove ciljeve dizajna kompaniji koja treba da uloži ogromne investicije u realizovanje tih ideja.

U samom središtu ovog predavanja biće analizirane takozvane strategije proizvoda čiji je rezultat nova vizija dizajna, koja karakteriše vozila kao što su novi 500, nova Panda i najnoviji: 500L.
Biće objašnjeni procesi kroz koje kompanija prolazi pri unošenju inovacija u svoj “product portfolio”, polazeći od novog pristupa “Brand Vision”-a i zadržavajući pozitivne vrednosti iz prošlosti radi aktuelizacije sadašnjosti. Krenuće se od starog modela 500 ka novom (iz 2007), a završiće se opširnom prezentacijom modela 500L. U ovom slučaju reč je o događaju iz oblasti dizajna koji postaje važnan za obe zemlje, zato što je novo vozilo kreirano u Italiji a realizovano u novom i inovativnom pogonu u Kragujevcu, u Srbiji.

Predavanje će se završiti analizom novih signala iz društva koje unosi inovacije u način komunikacije – zahvaljujući generalizaciji korišćenja novih tehnologija, od informatičke do digitalne – i redefiniše transportni sistem. U ovom delu biće razmotreni novi konteksti i nove potrebe koje zahtevaju uspostavljanje drugačijeg odnosa sa vozilom koje ne menja svoj naziv, ali se hrabro suočava sa promenama budući da je večno savremeno.

Virđilio Fernandez (1974), diplomirao je na Odseku za tehnički inženjering industrijskog dizajna na Univerzitetu Jaume I di Castellòn 1998, a diplomu mastera stekao je 2001. iz oblasti Dizajn transporta u Višoj školi dizajna i inženjerstva u Barseloni „Elisava”. Godine 2002. započeo je svoju karijeru kao glavni dizajner Instituta I.De.A. u Torinu učešćem na projektu Grande Punto Odeljenja Fijatov stil. Od 2006. do 2008. radio je kao glavni dizajner enterijera na projektu enterijera Fijata 500 i bio angažovan u svim fazama, od konceptualnog istraživanja do realizacije modela i proizvodnje automobila. Od 2008. on je rukovodilac za razvoj Stila na Odeljenju za enterijer i za odnose sa specijalizovanom štampom. Pored toga, upravlja i timom dizajnera na Odeljenju za enterijer brenda Fijat. Među njegovim projektima ističu se model 500L (B—MPV), nova Panda, 500 SAD, 500 C i 500 Abarth.

Predavanje će biti na italijanskom jeziku sa simultanim prevodom na srpski jezik.

Informacije

Datum: 7. jun 2013

Vreme: 17.00

Mesto: Beograd, Univerzitet u Beogradu, Rektorat, Svečana sala, Studentski trg 1

U organizaciji: Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu

U saradnji sa: FIAT Gruppo Automobili S.p.A.

 

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: