U Beogradu, od 16. do 23. juna, po treći put se održava internacionalna radionica dizajna pod nazivom „Waterliving”. Organizatori radionice su Fakultet za umetnost i dizajn (FUD) Megatrend univerziteta i italijanski univerzitet „Politecnico di Milano”. Na radionici će tokom sedam dana učestvovati 15 studenata iz Milana i osam studenata sa beogradskih fakulteta.

Radionica „Waterliving” je pred svoje učesnike postavila izazov kreiranja inovativnih rešenja za rekreaciju na vodi. Ciljevi su joj ujedinjenje arhitektonskih i humanističkih elemenata projektovanja, kao i ukazivanje na nove mogućnosti korišćenja prirodnih potencijala Beograda. Aktivnosti na vodi odmaraju duh i telo, a razvoj svesti o važnosti boravka na rečnim obalama je fenomen globalnih razmera.

Posebna tema ovogodišnje radionice biće objekti na vodi namenjeni kulturi i umetnosti, te se ove godine radionica organizuje pod nazivom „Waterliving Art & Culture”. Kako bi trebalo da izgledaju prostori na vodi namenjeni izlaganju umetničkih dela i šta treba uraditi kako bismo iskoristili obale grada kao inspiraciju za umetničko stvralaštvo – neka su od pitanja na koja će internacionalna ekipa studenata nastojati da odgovori.

Predavači na radionici su arhitekti Zoran Đukanović, Tamara Todorić i Irena Jovanović, kao i čuveni beogradski arhitekta starije generacije Peđa Ristić. Prilikom stručnih predavanja, obilaska beogradske tvrđave i ekskurzije brodom po Savi i Dunavu, studenti su dobrim delom upoznati sa zadatkom i u toku je rad na izradi konceptualnih rešenja, koja će tokom narednih dana dobiti svoju definitivnu formu.

Student Fakulteta za umetnost i dizajn Vladimir Skalušević, prošle godine je proveo jedan semestar na univerzitetu „Politecnico di Milano” . “Odlazak u Milano mi je veoma značio. Sem upoznavanja kulture ovog neobičnog industrijskog grada, posebno dragoceno iskustvo bio je naš rad za italijansku fabriku „Faber“, koja proizvodi  aspiratore.  Činjenica da smo bili dobro ocenjeni na ovom zadatku potvrdila je da smo rame uz rame sa svetskim dizajnerskim tokovima“, naglašava Vladimir.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: