Са намером да поспеши креативну сарадњу, мобилност и комуникативност између уметника, критичара и установе а са циљем бољег познавања, промовисања и валоризовања наше савремене уметничке продукције, Галерија савремене ликовне уметности у свој изложбени програм од ове године увршћује изложбу „НИШКИ САЛОН: 20/2“.

Изложба обухвата радове двадесеторо уметника различитих генерација, изабраних од стране два селектора. Позив да буду селектори прве изложбе овог типа, на задовољство организатора, прихватиле су: Љиљана Ћинкул и Наталија Церовић – историчари уметности и ликовни критичари дугододишњег искуства и завидне репутације. По пропозицијама изложбе сваки од селектора самостално одређује концепт свог ауторског пројекта тако да изложба такође пружа могућност дијалога, поређења и сучељавања критичарске мисли селектора кроз појединачне одговоре уметника.

Фокусирајући се на тему тела и бића, Љиљана Ћинкул је за ову прилику одабрала дела: Владимира Величковића, Милана Блануше, Анице Вучетић, Маје Симић, Драгана Војводића, Наташе Теофиловић, Јелене Крстић, Бојана Оташевића, Катарине Алимпијевић и Марка Црнобрње. Како селекторка каже: „ У њиховим радови тематизује се идеја о идентитету и интегритету индивидуе и феноменима времена. То је уметност која припада дискурсу овог времена и тражи одговоре на загонетку живота. Рекли су да,уколико тело користимо као медијум за изражавање, више га нећемо доживљавати фаталистички, и моћи ћемо да живимо у, а не упркос свом телу.“

Селекција Наталије Церовић садржи дела: Ане Адамовић, Николе Пешића, Драгана Јеленковића, Сава Пековића, Мишка Павловића, Ивана Шулетића, Вука Ћука, Николе Савића, Александра Ђурића и Селмана Тртовца. У предговору каталога изложбе Церовић, пише „ Већину радова у овом избору могли бисмо да сврстамо у мрежу дела нефигуративног смера. Аутори вешто користе могућности које им пружају нови материјали…Реч је ствараоцима који су у стању да успешно артикулишу свој теоретски оквир и да своје идеје ставе у шири контекст.“

Изложба је дакле мултимедијалног карактера а чине је дела реализована у свим актуелним визуелним медијима од графика и слика преко скулптура и објеката до видео радова и перформанса који ће на отварању извести уметник из Новог Сада, Драган Војводић.
По одлуци посебно именованог трочланог жирија биће додељена награда „Нишког салона 20/2“

Намера је да изложба постане традиционална и да се одржава сваке године током новембра. Идеја о организовању изложбе овог типа потекла је од стране председника Управног одбора ГалеријеСЛУ Ниш, Синише Стаменковића. Његову иницијативу радо је прихватила стручна служба Галерије уз свест да ће изложба као пример савремене праксе допринети већој заступљености ауторских пројекта у изложбеном програму ГСЛУ и значајно утицати на даљу афирмацију града Ниша као ликовног и галеријског центра.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: