FAKULTET ZA UMETNOST I DIZAJN
OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE

Studijski program osnovnih akademskih studija Fakulteta za umetnost i dizajn pripada obrazovno-umetničkom polju Umetnosti, oblast Primenjene umetnosti i dizajn i sadrži sve elemente utvrđene zakonom.

Osnovne akademske studije primenjenih umetnosti i dizajna na Fakultetu za umetnost i dizajn traju četiri godine i vrednuju se sa 240 ESPB. Po završetku osnovnih akademskih studija, studenti stiču zvanje diplomirani primenjeni umetnik – dipl. prim. umet. Nastava na Fakultetu za umetnost i dizajn odvija se u okviru sledećih modula:

• Modul 1: Grafički dizajn
• Modul 2: Industrijski dizajn
• Modul 3: Dizajn enterijera
• Modul 4: Modni dizajn
• Modul 5: Scenografija

Fakultet ostvaruje uspešnu saradnju sa istaknutim evropskim fakultetima iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna. Fakultet za Umetnost i dizajn potpisnik je ugovora o saradnji i razmeni studenata sa jednim od 20 vodećih univerziteta u Evropi, italijanskim Univerzitetom Politehniko di Milano koji obezbeđuje po dve jednosemestralne stipendije za studente druge, treće ili četvrte godine, za jednosemestralno školovanje u Milanu. U okviru sporazuma, na Fakultetu za umetnost i dizajn svake godine održava se radionica Voterliving, na kojoj studenti Fakulteta imaju priliku da razmene iskustva sa kolegama iz Milana.

Grafički dizajn

Na modulu Grafički dizajn studenti stiču teorijska i praktična znanja, ovladavaju metodologijom i praktičnim veštinama, te kompetencijama neophodnim za profesionalno koncipiranje i realizaciju dizajna ambalaže, plakata, lifleta, kataloga, knjige, publikacija, veb prezentacija, elektronskih straničnih struktura, animacije i animiranog dizajna, itd. Tokom studija studenti savladavaju neophodne alate za profesionalno bavljenje grafičkim dizajnom, kao što su: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Adobe Dreamweaver, Adobe Flash, itd.

Industrijski dizajn

Na modulu Industrijski dizajn studenti ovladavaju teorijskim i praktičnim znanjima, metodologijom i praktičnim veštinama, te kompetencijama neophodnim za profesionalno koncipiranje i realizaciju dizajna proizvoda široke potrošnje, dizajna industrijski proizvedenih elemenata različite namene, rešenja iz oblasti transportnog dizajna, itd. Tokom studija studenti savladavaju neophodne alate za profesionalno bavljenje industrijskim dizajnom, kao što su: Rhino 3D, Key Shot, V-Ray, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Sketchbook Pro, itd.

Dizajn enterijera

Na modulu Dizajn enterijera studenti stiču teorijska i praktična znanja, ovladavaju metodologijom i praktičnim veštinama, te kompetencijama neophodnim za profesionalno koncipiranje i realizaciju dizajna enterijera stambenih objekata, poslovnih objektata, javnih objekata, obrazovnih institucija i institucija kulture, enterijera uslužno-ugostiteljskih objekata, dizajna nameštaja, itd. Tokom studija studenti savladavaju neophodne alate za profesionalno bavljenje dizajnom enterijera, kao što su: Auto Cad, Photoshop, Windows (Word, Power Point, Excel) 3D Max, Sketch Up, te savladavanje veština i tehnika projektovanja i arhitektonskog crtanja.

Modni dizajn

Na modulu Modni dizajn studenti ovladavaju teorijskim i praktičnim znanjima, metodologijom i praktičnim veštinama, te kompetencijama neophodnim za profesionalno koncipiranje i realizaciju dizajna odevnih predmeta unikatne i masovne izrade, asesoara u oblasti dizajna odevanja, odevnih predmeta visoke mode, dizajna odeće najšireg spektra, te realizaciju kostimografskih rešenja, itd. Ovladavaju veštinama i tehnikama krojenja, konstrukcije i modeliranja odeće, šivenja i korigovanja odevnih predmeta, bojenja i oslikavanja tkanina, štampe na tekstilu, makremeu, aplikaciji, raznim vrstama eksperimenata sa tekstilom itd. Tokom studija studenti savladavaju neophodne alate za profesionalno bavljenje modnim dizajnom, od koncipiranja umetničke zamisli, preko realizacije, do prezentovanja rada.

Scenografija

Modul za scenografiju ima cilj da studente obuči za budući rad na izradi kompletnog dizajna scenskog prostora za potrebe filma, pozorišta ili televizije. Praktičan rad, putem vežbi, izrada projekata, prezentacija, elaborata, poznavanje materijala i njihova primena u izradi scenografije, prateći fenomene boje,svetla i dr. Studentima su omogućene posete i prisustvovanje neposrednoj realizaciji većih projekata na terenu: radionice, probe, generalne probe, filmski studiji, rad na izgradnji objekata u eksterijeru tako i u enterijeru, posete specijalizovanim radionicama, ateljeima značajnih scenografa.

Osnovne akdemske studije – aktuelni nastavni program

Grafički dizajn. Program 2012-13.

Industrijski dizajn. Program 2012-13.

Dizajn enterijera. Program 2012-13.

Modni dizajn. Program 2012-13.

Scenografija.-Program-2012-13